dormakaba
People joined
De stap naar slimme toegangsoplossingen

Dit is de reden waarom sleutels en toegangsbadges vervangen zullen worden door smartphones.

Sinds het eerste prototype van een smartphone in de jaren negentig tot leven kwam, is hun opkomst niet meer te stuiten. In 2019 had 81 procent van de Amerikaanse bevolking een eigen smartphone, en ook het wereldwijde smartphonebezit blijft stijgen. We gebruiken deze apparaten voor bijna elke denkbare digitale interactie – van apps voor het versturen van korte berichten en sociale media, tot videostreaming en online winkelen. Bedrijven beginnen ook het potentieel van de smartphone voor mobiele toegangscontrole te herkennen.

Volgens een onderzoek van Gartner gebruikt 20 procent van de organisaties smartphones in plaats van traditionele sleutels en toegangsbadges. Bovendien schat IHS Markit dat minimaal 20 procent van de momenteel geïnstalleerde toegangscontrolelezers, tegen 2022 geschikt voor mobiel gebruik zullen zijn. Aangezien de mogelijkheden en de support voor mobiele toegangscontrole toeneemt, zullen sleutels en badges in de nabije toekomst stap voor stap vervangen worden door smartphones. Paul Studerus, Vice President Strategische Innovatie bij dormakaba: "Het duurt nog wel een hele tijd voordat de digitale oplossingen de oudere technologieën volledig zullen vervangen - een co-existentie van mechanische, elektronische en cloud-gebaseerde toegangsoplossingen zal eerder de realiteit zijn".

Het gebruik van smartphones voor toegangscontrole, heeft een aantal belangrijke voordelen:

1. Geïntegreerd gebruiksgemak

Smartphones zijn bijzonder gemakkelijk in gebruik. Daarnaast zijn mensen eerder geneigd om een sleutel of badge te vergeten, dan een waardevol item zoals een smartphone. Dit betekent dat ze bijna altijd hun toegangsgegevens bij zich hebben.

Voor bedrijven zijn de comfort voordelen nog duidelijker. De vervelende klus om sleutels en toegangsbadges te beheren en te verdelen, bijvoorbeeld bij verlies of om toegang te verlenen voor nieuw personeel, is niet meer nodig. Het op afstand uitreiken van een toegangscode via een mobiele app maakt deze klus overbodig, waardoor organisaties tijd en geld besparen.

2. Verhoogde veiligheid

Smartphones zijn ook veiliger voor de gebruikers, door iets wat ze hebben (hun smartphone), te combineren met iets wat ze weten (een pincode of een wachtwoord), of iets wat ze zijn (vingerafdrukken of andere biometrische gegevens). Hierdoor zijn de mobiele toegangsgegevens beveiligd achter de verschillende authenticatiemogelijkheden van smartphones.

Mensen zijn ook waakzamer over hun smartphones en bewaren deze op een veilige plek. Ze zullen hun smartphone niet gemakkelijk aan anderen geven. Een badge wordt weleens sneller uitgeleend, wat ertoe kan leiden dat onbevoegden toegang krijgen tot de afgeschermde ruimtes van een bedrijf.

3. Verbeterde controle

Beveiligingspersoneel en facility managers van gebouwen hebben meer controle over het toewijzen van mobiele toegangsgegevens. Zij kunnen deze rechten onmiddellijk toekennen, wijzigen of intrekken.

Wanneer een nieuwe medewerker toegang aanvraagt, kan een facilitair manager dit instellen met behulp van software voor toegangscontrole en de toegangsgegevens naar de smartphone van de medewerker sturen. Wanneer een medewerker het bedrijf verlaat, kan de facilitair manager de toegangsrechten van de medewerker eenvoudig intrekken.

Deze verbeterde controle is nog prominenter voor de toegang van gasten. Beveiligingsmedewerkers kunnen tijdelijke toegangsrechten naar de smartphone van een bezoeker sturen en deze configureren voor een bepaalde dag en tijdsduur. Wanneer een gast zijn afspraak verplaatst, kunnen de gegevens makkelijk aangepast worden.

4. Toegevoegde flexibiliteit

Het potentieel van smartphones overtreft de fysieke toegangsmogelijkheden. Door het combineren van mobiele referenties met andere toepassingen, kunnen mensen hun smartphones gebruiken om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot hun werkmateriaal, om te betalen voor aankopen in kantines of automaten, als pasje voor toegewezen parkeerplaatsen, en nog veel meer.

Mobiele toegangscontrole is de toekomst

Toegangscontrole via de smartphone evolueert stapsgewijs en is een uitstekend alternatief voor sleutels en toegangscontrole met badges, omdat het een aantal specifieke sterke punten en voordelen biedt. Door de verschillende voordelen ten opzichte van traditionele methoden, hebben smartphones het potentieel om de toekomst van toegangscontrole te veranderen.